Populaire FAQs

De rechtsconclusies, of kortweg 'conclusies, zijn het belangrijkste onderdeel van een octrooi. In deze conclusies wordt de beschermingsomvang vastgelegd van het octrooi.

De conclusies worden in zo breed mogelijke en algemene termen opgesteld, zodat de beschermingsomvang zo groot mogelijk is.

De uiteindelijke beschermingsomvang wordt bepaald door de onafhankelijke conclusie(s), of de hoofdconclusie(s). In deze hoofdconclusie(s) staan alle essentiële kenmerken van uw uitvinding, maar ook niet meer dan dat.

Een mogelijke namaak wordt beoordeeld op basis van de hoofdconclusie: indien de namaker alle kenmerken uit de hoofdconclusie toepast, is hij namaker. Past hij één of meer kenmerken niet toe, dan is hij geen namaker.

Naast de onafhankelijke conclusies, bevat een octrooi vaak één of meer afhankelijke conclusies. Hierin worden bijkomende, nuttige kernmerken van de uitvinding gespecificeerd, die bijkomende voordelen of technische effecten opleveren, maar die niet noodzakelijk zijn voor de uitvinding.

Indien u meer informatie wenst, contacteer ons.